Bron: www.sciensano.be, maandag, 12 december 2022

Er zijn onverwacht veel vondsten van tijgermuggen door burgers in België. Tussen mei en eind oktober 2022 troffen Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG) de Aziatische tijgermug aan op 12 locaties in België, waarvan 9 locaties werden gemeld door burgers via het participatieplatform MuggenSurveillance.be. Dit onderstreept het belang van de monitoring van exotische steekmuggen in België en de sleutelrol van burgerparticipatie.

Het MEMO+ project van Sciensano en het ITG volgt de aanwezigheid van exotische muggen in België op de voet op via verschillende snelwegparkings, waar tijgermuggen mogelijk ons land binnenkomen. In mei 2022 lanceerden ze het participatieplatform MuggenSurveillance, waar burgers foto’s van tijgermuggen kunnen uploaden. Dit leidde tot de detectie van tijgermuggen op 12 verschillende locaties in België, waarvan 9 via burgerparticipatie en 3 door actieve monitoring. Epidemioloog en projectverantwoordelijke bij Sciensano, Javiera Rebolledo, zegt dat de bijdrage van burgers bij de monitoring van tijgermuggen van grote waarde is en een aanvulling vormt op de actieve monitoring van ‘points of entry’.

De tijgermug veroorzaakt overdag veel overlast door zijn agressieve bijtgedrag en kan na het bijten van een besmet persoon virussen van infecties zoals dengue, chikungunya en zika overbrengen naar andere personen. Het is daarom belangrijk om een goed zicht te hebben op de introductie en aanwezigheid van deze steekmuggensoort in ons land. De vondsten van tijgermuggen namen de afgelopen jaren toe en volgens de verwachtingen zal deze trend zich in de komende jaren voortzetten. De onderzoekers hopen dan ook dat het hoge aantal vondsten afgelopen zomer een signaal is om de monitoring van de tijgermug op te schalen en ook de preventie en bestrijding verder uit te bouwen. Het is nu nog mogelijk om maatregelen te nemen om de vestiging van de tijgermug in België zo veel mogelijk uit te stellen.

Het project is een samenwerking tussen Sciensano, het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en Barcoding Facility for Organisms and Tissues of Policy Concern (BopCo) voor de moleculaire identificatie van de verzamelde exotische muggen. Het is gefinancierd door de federale en regionale overheden via het Nationaal Actieplan Leefmilieu-Gezondheid (NEHAP).