Een langere periode van regen én vrij hoge temperaturen? Dan weet je bijna zeker dat er weer een muggenplaag aankomt. En dat betekent: nachtenlang gezoem, pijnlijke prikken en nadien heel wat jeuk. Toch zijn er verschillende manieren om muggen buiten te houden, zegt insectenkenner Peter Berx.

 

In de winter houden ze zich meestal koest, maar in de zomer zijn ze er weer: de muggen. Insectenkenner Peter Berx legt uit. “Voor een muggenplaag zijn er twee sleutelelementen nodig: het moet vrij warm zijn én het moet veel geregend hebben. Als we een heel warme, maar droge zomer hebben, dan zijn er veel minder muggen.”

Muggen komen af op de lucht die je uitademt

Vaak wordt gedacht dat muggen afkomen op licht, maar dat klopt niet. “Op grotere afstand spelen drie zaken mee: CO2 (de lucht die je uitademt), je lichaamstemperatuur en het contrast van je lichaam ten opzichte van je achtergrond. Muggen geven de voorkeur aan donkere objecten.”

“Op kortere afstand hangt het af van je lichaamsgeur. Die is voor een deel genetisch bepaald, dus daar kan je weinig aan doen. Muggen vinden bepaalde stoffen die afgegeven worden aantrekkelijk, anderen niet. Daarom wordt je partner bijvoorbeeld vaker of minder vaak gestoken dan jezelf. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat malariamuggen een voorkeur hebben voor stinkvoeten. Voor de gewone muggen bij ons is dat minder duidelijk.”

Hoe muggen weghouden?

Volgens Berx zijn er verschillende manieren om muggen weg te houden. “De eerste is ervoor zorgen dat er geen stilstaand water rond je woning is. Denk maar aan een dakgoot die verstopt is waar water in blijft staan, een regenton of schotels met water waar bloempotten instaan. Dat zijn allemaal broeihaarden voor muggen. Daar leggen ze hun eieren en dan zit je met nog veel meer muggen.”

“Vijvers en plassen zijn in mindere mate een probleem, omdat daar vaak vissen of waterinsecten in leven, die de larven van de muggen opeten. Ook een rivier vormt geen probleem, want daar gaat het om stromend water.”

“Ik ben geen fan van anti-muggenapparaten, daarmee dood je ook andere insecten én het is maar de vraag of het gezond is” – Entomoloog Peter Berx

 

Een volgende tip om ze buiten te houden: “Plaats muggenramen in alle vensters en deuren die je geregeld openzet. In je slaapkamer kan je een muggennet boven je bed hangen”. Van anti-muggenapparaten is Berx geen fan. “Daarmee dood je ook andere, nuttige insecten in je huis, en je kan je ook afvragen of het wel goed is voor je eigen gezondheid. Wat je wel kan doen, is een muggenspray gebruiken, maar dan wel eentje waar de stof DEET in zit, dat is de enige waarvan bewezen is dat het werkt.”

Enkel de vrouwtjes steken

Je kan ook hopen dat er vleermuizen en zwaluwen in de buurt vliegen, want die zijn verzot op muggen. “Muggen dienen als voedsel voor andere dieren, maar het zijn ook bestuivers. Veel mensen weten dat niet, maar muggen leven niet van bloed, ze leven van nectar. Enkel de vrouwtjes steken en dan enkel als ze eieren moeten leggen. En dat doen ze maar twee tot drie keer in hun leven. Het is dus niet zo dat elke mug elke dag bloed moet hebben.”

bron : vrt nws